Vsak med nami se je vsaj enkrat v življenju soočil z bolečinami v križu. Pogovorno pravimo, da nas boli križ, strokovno pa to imenujemo lumbago (bolečina v lumbalnem oziroma ledvenem delu hrbtenice). Če se bolečina širi še v noge, temu pravimo išias. Pri hujših primerih je seveda nujen pregled pri zdravniku, drugače pa je dobro vedeti, kako si lahko pomagamo sami in kako bolečine preprečiti.

  1. Če poležavamo, bo bolečina še vztrajnejša. Včasih je veljalo, da moramo počivati, ležati v postelji. Danes temu ni več tako. Ob daljši neaktivnosti se stanje samo še poslabša, zato strokovnjaki svetujejo, da takoj, ko je mogoče, nadaljujemo z vsakodnevnimi opravili in aktivnostmi. Pazimo samo, da ne delamo hitrih in nenadnih gibov.
  2. Topli in mrzli obkladki. Strokovnjaki si sicer niso enotni ali bolj pomagajo topli ali mrzli obkladki. Mrzli obkladki zmanjšajo vnetje, topli pa segrejejo mišice in pospešijo prekrvavitev. Na splošno velja, da prvih 48 ur po nastanku bolečine uporabljamo mrzle obkladke, nato pa boleč predel segrevamo. Ljudje smo si različni, vsak deluje drugače, zato je dobro preizkusiti obe metodi, da vidimo kaj nam najbolj ustreza.
  3. Krepitev mišic. Dolgotrajne težave najbolje preprečimo z redno in primerno telesno aktivnostjo. Bolečine v križu so lahko posledica neravnovesja med hrbtnimi in trebušnimi mišicami ali na splošno oslabljenih mišic zaradi premalo gibanja, sedenja v službi, previsoke telesne teže,… Podpora hrbtenici je tako slabša, kar pomeni večjo obremenitev za madvretenčne ploščice, ki lahko pritiskajo na živce.
  4. Masaža. Zelo koristna je seveda tudi masaža, saj se zaradi bolečin mišice v tem predelu zakrčijo in težave se le še poslabšajo. Masaža lahko takšno zakrčenost odpravi in tako olajšamo bolečine in jih postopoma tudi odpravimo.
  5. Tablete proti bolečinam ne odpravljajo vzroka bolečin. Kadar bolečina nastopi nenadno, analgetiki sicer pomagajo, da se lahko vrnemo k vsakodnevnim opravilom in gibanju, kar je koristno za izboljšanje stanja, vendar pa dolgoročno to ni primerna rešitev. Moramo se zavedati, da odpravlja samo posledice, ne pa tudi vzrok problema. Poleg tega so tu še negativni učinki na želodec ter delovanje ledvic in srca.
  6. Ohranimo pozitiven odnos. Študije so dokazale, da ljudje, ki so trdno prepričani, da bodo njihove težave močno in dolgotrajno vplivale na kakovost njihovega življenja, to tudi v resnici doživijo. Kjer je volja, je tudi pot!