Izraz poznamo vsi in če nekdo reče, da je “zavozlan” ali ima “vozle”, največkrat pomislimo na neprijetne bolečine v mišicah. Kaj pa sploh so “vozli” in kako nastanejo? To je eno izmed pogostih vprašanj, ki jih dobim s strani strank.

Strokovni izraz za mišični vozel je prožilna ali trigger točka. Če razložimo na enostavni način, je to predel v mišičnem vlaknu ali ovojnici, ki ostane skrčen, ostali deli pa se preraztegnejo, kar je dobro prikazano na sliki. Pride do zastoja krvnega pretoka, zato je moteno dovajanje hranilnih snovi v mišico in  odvajanje toksinov. Posledica je povečana napetost, zakrčenost in bolečina.

Trigger točke so eden najpogostejših razlogov za bolečine v mišicah. Vzroki za nastanek so lahko dolgotrajna slaba drža, ponavljajoči se gibi, pomanjkanje raztezanja ali nepravilno raztezanje, nenadna preobremenitev, napačna obremenitev mišice,… Kadar so trigger točke ,… Kadar so trigger točke aktivne, povzročajo bolečine. Lahko pa postanejo, povzročajo bolečine. Lahko pa postanejo latentne (poenostavljeno lahko rečemo, da se potuhnejo). V tem primeru še vedno čutimo povečano napetost in zategnjenost, ni pa bolečin. Ko pa mišico spet malo bolj obremenimo (slaba drža, stres, prepih,…), lahko latentne trigger točke hitro postanejo spet aktivne, ki nam povzročajo težave.

Kaj lahko storimo sami?

Najboljša je seveda preventiva. Razgibavanje in pravilno raztezanje, masaža, ohranjanje sproščenih mišic s pomočjo kopeli, toplega tuša, infrardeče savne,… Ukrepajmo že, ko začutimo manjšo otrdelost, zategnjenost, zmanjšano gibljivost in fleksibilnost, še preden pride do resnih bolečin.